Saturday, August 12, 2006

Wegener-top cashte op juiste moment

11-08-2006 12:55 bron: FEM

Timing of gewoon geluk? De Wegener-top oefende opties uit kort voordat de koers onderuit ging. De verkregen aandelen werden meteen verkocht. Geen vertrouwen?

Naar nu blijkt hebben drie leden van Wegeners raad van bestuur (ceo Jan Houwert, cfo Freek Busweiler en Jan Wegstapel) op 27 april hun opties uit 2001 verzilverd.

Saillant detail: dat was een dag na de aankondiging van de reorganisatie van het AD waarbij bekend werd dat er 300 arbeidsplaatsen zullen verdwijnen.

De koers stond die dag op 15,30 euro. Met een uitoefenprijs van 11,13 leverde dat een mooie winst op van 4,17 euro per aandeel. Houwert cashte hiermee 765.000 euro, Busweiler en Wegstapel konden ieder 459.000 euro bijschrijven op hun bankrekening. De heren hadden haast met hun opties, want de vervaldatum was 3 mei 2006.

Maar waarom haast met de verkoop van de verkregen aandelen? Op dat moment was de Britse media-investeerder Mecom nog in onderhandeling met Telegraaf Media Groep (TMG) over diens 27 procent aandeel in Wegener. De markt hoopte op een bod van Mecom op heel Wegener.

De Wegener-top had blijkbaar weinig vertrouwen in de koers van het eigen bedrijf en verkocht meteen zijn stukken. Wellicht hadden ze ook weinig vertrouwen in een goede afloop van de verkoop van het TMG-deel.

Dat bleek terecht. De koers van het Wegener-aandeel begon op 10 mei aan een onverklaarbare vrije val richting 9,00 euro. Houwert, Busweiler en Wegstapel hadden dus niet veel langer moeten wachten. De koersval zal ongetwijfeld ook de gesprekken tussen TMG en Mecom hebben beïnvloed. Op 21 juni werd bekend dat Mecom het aandelenpakket van TMG in Wegener niet zou kopen.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten vindt de gang van zaken een slecht signaal naar het personeel en heeft om uitleg gevraagd. Als Houwert al wat uitlegt zal het simpel zijn. De prestaties van Wegener geven inderdaad weinig vertrouwen. Dat bleek wel weer uit de presentatie van de halfjaarcijfers eerder deze week.


Kees van der Hof | 11-08-2006

Dit lijkt mij een geval van gewoon geluk. Vervaldatum opties 3 mei 2006 en vrije val aandeel pas vanaf 10 mei 2006!


Ronald. | 11-08-2006

Beste Michiel ,daar bedoelen ze mee dat er nix tegen in te brengen valt ,en hun handelen corect is..


Michiel | 11-08-2006

Wat heeft de NvJ hier nou weer mee te maken? Dit lijkt me eerder iets voor nutteloze machtswellustellingen van de AFM.


F.Mekking | 11-08-2006

Reeds op 25 januari jl. werd in een persbericht gemeld dat er een reorganisatie (15% reductie van arbeidsplaatsen) in de dagbladengroep van Wegener zou plaatsvinden. De verzilvering van de opties vond dus niet plaats een dag na de aankondiging van de reorganisatie. De NVJ heeft inmiddels een reactie van de heer Houwert ontvangen.