Tuesday, August 08, 2006

Wegener in problemen: kranten verkopen matig

dinsdag 8 augustus 2006 14:19

Uitgever Wegener krijgt er op de beurs flink van langs. De kranten van Wegener presteren matig, het gaat slecht met de advertentieverkopen en het bedrijf trekt 32 miljoen euro uit voor de geplande reorganisatie bij de regionale kranten.

Beleggers doen hun aandelen Wegener massaal van de hand, de koers stond iets na het middaguur 16,5 procent lager. Wegener boekte over het afgelopen half jaar een verlies van 4,6 miljoen euro (bekijk de cijfers).


Wegener verkoopt steeds minder krantenJan Houwert, de bestuursvoorzitter van de uitgeverij, zei bij de presentatie van de halfjaarcijfers van zijn bedrijf dat hij zelf ook niet enthousiast is en liever andere resultaten had willen publiceren.

Oplage
De betaalde oplage van de regionale kranten van Wegener, onder meer het Brabants Dagblad, De Gelderlander en de Stentor, daalde met 3,5 procent.

Ook de oplage van het vernieuwde Algemeen Dagblad, dat ook deels eigendom is van uitgever PCM, is gedaald. De advertentieomzet daalde met 18,5 procent.

Fusie
Dit jaar zal het nieuwe AD, dat een fusie is van het Algemeen Dagblad en een aantal regionale dagbladen, verlies blijven draaien. 'Het bouwwerk vergt duidelijk meer tijd dan verwacht,' aldus de uitgever (lees ook Weer ontslagen bij Algemeen Dagblad).

Om de resultaten bij de zeven regionale kranten te verbeteren wordt er gereorganiseerd. Alle zeven gaan over op het kleinere tabloidformaat en 15 procent van de banen verdwijnt door veel taken van de kranten te versimpelen. In totaal moet de operatie jaarlijks 25 miljoen euro besparen (lees ook Reorganisatie Wegener: Honderden banen weg).

Bron: Elsevier
Publicatiedatum: 8 augustus 2006