Tuesday, August 08, 2006

MySpace Hyves Social Networking

Google betaalt Rupert Murdoch 900 miljoen
Corporate | 08-08-2006 08:41 | philip bueters



Google en Myspace hebben een deal, die over 3 jaar 900 miljoen dollar omzet garandeert voor het sociale netwerk. Eigenaar Rupert Murdoch is uit de kosten.

Myspace verwelkomt deze week de 100 miljoenste gebruiker die zijn profiel en een pagina met ditjes en datjes online zet om in contact te komen met andere gebruikers. In Nederland scoort Hyves met een soortgelijke dienst, die tot nu toe vooral populair is bij jongeren. Mediagigant Newscorp , eigendom van Rupert Murdoch , betaalde vorig jaar 580 miljoen dollar voor Myspace. Op dat moment was nog niet duidelijk hoe er aan social networking viel te verdienen.
Maar wie massaal verkeer trekt, kan adverteerders makkelijk behagen. Google stelt zijn zoekmachines en advertentienetwerk ter beschikking aan Myspace en andere Fox-sites. Tegen 2010 levert dat een gegarandeerd aandeel in de Google-advertentieomzet op van maar liefst 900 miljoen.
Murdoch heeft dus al een fikse premie op de investering, die iedereen vorig jaar nog belachelijk duur vond.
De Myspace-Google deal is olie op het vuur van de web 2.0-hype, waarin social networking een van de vaandeldragers was. Vooral in de VS kan een web startup fluiten naar geld, als er niet een element van social networking, user generated content of sharing in het bedrijfsplan voorkomt.
In navolging van NewsCorp wil Viacom nu Bebo hebben, met 25 miljoen gebruikers ook geen kleintje. Een bod van 550 miljoen dollar zou al zijn afgeslagen .