Tuesday, August 08, 2006

Wegener afgestraft op afwachtend Damrak
Economie | 08-08-2006 13:14 | ANP/Redactie



Op de effectenbeurs in Amsterdam werd het uitgeefconcern Wegener dinsdagochtend ongenadig afgestraft, na de publicatie van een tegenvallend halfjaarbericht.

Het bedrijf verraste de markt met een verlies over de afgelopen periode, terwijl gerekend werd op een winst.
De slechte resultaten zijn vooral het gevolg van de teruglopende omzet bij de dagbladen. Het aandeel Wegener noteerde aan het einde van de ochtend ruim 13 procent lager.

De toonaangevende Europese beursgraadmeters vertoonden een rustig beeld. Veel beleggers hielden hun kruit droog in afwachting van het rentebesluit dat later op de dag wordt genomen door de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken. De meeste analisten verwachten dat de Fed de rente ongemoeid zal laten. Zij denken niet dat er nog meer verhogingen nodig zijn om de inflatie een halt toe te roepen.

Tegen het middaguur was de toonaangevende AEX-index op het Damrak 1,10 punt (0,2 procent) gestegen tot 452,19 punten. De index van middelgrote fondsen, de MidKap, ging 0,3 procent vooruit tot 567,61 punten. In Parijs ging de CAC-40 0,4 procent omhoog, terwijl de DAX-index in Frankfurt 0,7 procent won. De Londense FTSE-100 steeg 0,2 procent.

De handel kreeg wat steun van het krachtige herstel van de beurs in Tokio eerder op de ochtend en een lichte daling van de olieprijs. Maandag schoot de olieprijs omhoog nadat de Britse oliemaatschappij BP besloot een groot olieveld in Alaska te sluiten wegens een lekkage. De aandelenmarkten zijn al tijden in de greep van de dure olie en de hoge rentelasten omdat beleggers vrezen dat dit ten koste zal gaan van de bedrijfswinsten.

De grootste stijger in de AEX was het telecombedrijf KPN. Het aandeel werd 1,7 procent meer waard. Dinsdag voor de opening van de beurs kondigde KPN de overname aan van zijn branchegenoot CSS Telecom. Een overnamebedrag is niet bekendgemaakt. Ook de bank- en verzekeringsconcerns ING en Fortis deden het goed met plussen van rond de 0,6 procent. Donderdag maken deze bedrijven hun kwartaalcijfers bekend.
Het veel geplaagde fonds Getronics stond onderaan bij de hoofdfondsen. Het aandeel ging 4,5 procent omlaag na het zoveelste negatieve rapport van een zakenbank over het fonds. Credit Suisse heeft zijn koersdoel voor het aandeel van de automatiseerder fors naar beneden bijgesteld, na de tegenvallende resultaten vorige week.
Bierbrouwer Heineken werd 0,6 procent duurder op het nieuws dat een Spaanse dochter grond en gebouwen van een brouwerij in Sevilla verkoopt met een forse boekwinst.
Automatiseerder LogicaCMG (plus 0,8 procent) stond bovenaan bij de middelgrote fondsen. Pharming stond onderaan. Het biotechbedrijf verloor ruim 3 procent.

De euro noteerde in de valutahandel1,2820 dollar tegen 1,2865 dollar bij het slot van de Europese handel maandag.