Wednesday, February 16, 2011

Whoopa vs Facebook: zakelijk en prive scheiden kan ook op Facebook

Zakelijk en prive scheiden op Facebook


Bij het zakelijk gebruik van Facebook ontstaan vaak vragen over de scheiding tussen prive en werk. Recruiters en medewerkers die Facebook gebruiken vragen zich vaak om verschillende redenen af of zij twee profielen moeten aanmaken: een voor zakelijk gebruik en een voor prive gebruik. Twee profielen aanmaken op Facebook mag niet en is heel verwarrend en vervelend in gebruik, maar Facebook biedt wel andere mogelijkheden om werk en prive te scheiden op Facebook.

Waarom zou je zakelijk en prive op Facebook willen scheiden?

Wanneer je met iedereen (zakelijke en prive contacten) vrienden wordt op Facebook dan deel je automatisch met beide contactgroepen prive en zakelijke updates. De gezamenlijke interesse van je zakelijke en prive contacten overlapt vaak wel enigszins, maar je zakelijk netwerk heeft vaak niet de behoefte op de hoogte te blijven van al je prive beslommeringen en je prive netwerk niet van al je zakelijke bezigheden. Of je wilt gewoon niet dat je zakelijke contacten (klanten, kandidaten/sollicitanten, collega's en je baas) je feestfoto's zien of dat je een keer je frustratie uit over werk.

Mensen waarmee je geen prive informatie op Facebook wilt delen kun je natuurlijk simpelweg weigeren als vriend (en verwijzen naar LinkedIn). Maar Facebook (dat hard richting de 4 miljoen Nederlandse gebruikers gaat) biedt voor mensen steeds meer zakelijke voordelen. En klanten, collega's, kandidaten en anderen willen veel mensen natuurlijk gewoon mee in verbinding staan op het sociale netwerk. Vaak voelt het gewoon ook fout om mensen met interesse in jou te weigeren als 'vriend'.

Hoe kun  je zakelijk en prive scheiden op Facebook?

Zakelijk en prive scheiden op Facebook door twee profielen aan te maken (een voor zakelijk en en voor prive) is in strijd met de gebruikersvoorwaarden en ook helemaal nergens voor nodig. Om zakelijk en prive op Facebook te scheiden zijn twee mogelijkheden:

- Het gebruik van vriendenlijsten
- De inzet van een persoonlijke Facebook Pagina

Ondanks alle discussie over privacy op Facebook biedt Facebook namelijk meer controle over wie wat mag zien dan bijvoorbeeld Hyves en Twitter. Deze privacy controle kun je gebruiken om zakelijk of werk en prive te scheiden.

Zakelijk en prive scheiden door het gebruik van vriendenlijsten

Alle vrienden op Facebook kun je in groepen onderbrengen. Zo kun je je contacten verdelen in bijvoorbeeld prive en zakelijk. Voor alle content die jij deelt, zoals status updates en foto's kun je vervolgens bepalen wie deze kunnen zien: alleen je zakelijke contacten of alleen je prive contacten. Natuurlijk kun je hiervoor ook andere indelingen voor gebruiken zoals vrienden, familie, klanten en collega's. Hiermee kun je er voor zorgen dat informatie die jij deelt of jouw bezigheden alleen zichtbaar zijn voor prive-vrienden en zakelijke vrienden.

Het aanmaken en indelen van vriendenlijsten

Lijsten van contacten aanmaken en je contacten indelen doe je als volgt:

1. Ga naar het beheer van je contacten op Facebook.


2. Maak vriendenlijsten aan en voeg je vrienden/contacten toe aan de voor hen relevante lijst(en).

Delen van status updates en foto's

Na het instellen van deze lijsten kun je vervolgens bij status updates aangeven wie deze mogen zien. Zo kun je bepalen dat alleen zakelijke contacten een update (niet) mogen zien of juist alleen prive contacten.

Voor het instellen en wijzigen hiervan klik je op het slotje bij de status update en selecteer je "Aanpassen".


In het vervolgscherm kun je namen van personen en / of vriendenlijsten typen / selecteren die de status update wel / niet mogen zien.


De optie gebruik als standaardinstelling maakt het gelijk mogelijk om de instelling altijd op je updates toe te passen (en aan te passen wanneer mogelijk). Gebruik je Facebook veel prive dan kun je bijvoorbeeld instellen dat berichten alleen zichtbaar zijn voor je "prive vriendenlijst". Wil je updates breder zichtbaar maken / delen dan kun je dat voor die updates aangeven. Zo voorkom je dat je per ongeluk prive informatie met teveel mensen deelt.

De nadelen van het gebruik van vriendenlijsten

Het gebruik van vriendenlijsten is niet de perfecte oplossing om werk en prive op Facebook gescheiden te houden:

  • Met het alleen beschikbaar maken van updates voor specifieke vriendenlijsten zorg je voornamelijk dat anderen die content niet te zien krijgen. Je kunt daarmee niet voorkomen dat relaties waarmee je wel bevriend bent op Facebook kunnen zien wat anderen op jouw prikbord zetten of jij op anderen hun prikbord zet. Je kunt dus niet voorkomen dat prive informatie zichtbaar is voor bevriende zakelijke relaties.
  • Je kunt (bijna) alleen via de website jouw updates delen met alleen zakelijk of prive (apps zoals Tweetdeck en de Facebook Android app ondersteunen deze optie niet)
  • Bij elke update die je alleen voor een specifieke lijst zichtbaar wilt hebben moet je dit instellen. Dit kan veel tijd kosten en je moet er continu aan denken.

Zakelijk en prive scheiden door het gebruik van de nieuwe Facebook Pagina

Facebook pagina's hebben / krijgen uiterlijk 1 maart nieuwe mogelijkheden waarmee de Facebook Pagina's meer op een profiel gaan lijken en je zelf een pagina ook als profiel kan gebruiken. Hiermee bieden Facebook pagina's een goede mogelijkheid om werk en prive te scheiden. Je kunt van deze mogelijkheden gebruik maken via de wellicht al bestaande Facebook pagina van je bedrijf / werkgever, maar je kunt ook een pagina voor jezelf als persoon aanmaken.

Je Facebook profiel kun je dan puur inzetten waar het oorspronkelijk voor bedoeld is: vrienden (iedereen met wie je prive informatie wilt delen). Je persoonlijke Facebook Pagina kun je daarnaast inzetten voor zakelijk gebruik. Ik heb bijvoorbeeld een Facebook Pagina "Johan Struis" en kan na de update naar de nieuwe pagina Facebook hiermee ook 'gewoon' gebruiken: updates plaatsen, andere pagina's liken en reageren op pagina's. Netwerkmogelijkheden ontbreken echter, dus voor de inzet voor zakelijk netwerken is een pagina geen goede oplossing.

Persoonlijke Facebook Pagina aanmaken

Een persoonlijke Facebook Pagina kun je hier aanmaken door te kiezen voor 'bekende persoon' en de categorie 'bekend persoon' . Je bent waarschijnlijk geen beroemdheid, maar voor een aantal mensen zal je zeker een 'bekende' zijn en bij succesvolle inzet wordt je natuurlijk steeds bekender.

Nadelen gebruik Facebook Pagina

Het nadeel van het gebruik van een Facebook Pagina op deze manier is dat je geen vrienden kunt worden met Facebook gebruikers. Je kunt voornamelijk de mensen die jou 'liken' op de hoogte houden van je bezigheden en interessante content. Fans kun je geen prive berichten versturen; alles wat je plaatst is openbaar.

De beste mogelijkheden om persoonlijk zakelijk contact te onderhouden via Facebook blijft vooralsnog via het Facebook Profiel. Wil je op Facebook ook zakelijke / werkcontacten als vrienden toelaten dan biedt Facebook goede mogelijkheden om jouw updates te filteren. Wil je echt voorkomen dat zakelijke / werkcontacten prive informatie van / over jou kunnen zien dan blijft er maar een oplossing: accepteer hen niet als vrienden of deel deze informatie niet met je 'vrienden'.

De beste oplossing?

De beste mogelijkheden om persoonlijk zakelijk contact te onderhouden via Facebook blijft vooralsnog via het Facebook Profiel. Wil je op Facebook ook zakelijke / werkcontacten als vrienden toelaten dan biedt Facebook goede mogelijkheden om jouw updates te filteren. Wil je echt voorkomen dat zakelijke / werkcontacten prive informatie van / over jou kunnen zien dan blijft er maar een oplossing: accepteer hen niet als vrienden of deel deze informatie niet met je 'vrienden'.