Wednesday, February 16, 2011

Lance Armstrong stopt op woensdag 16 februari 2010: compleet overzicht van zijn carriere

ARMSTRONG STOPT DIRECT

Lance Armstrong (39) stopt per direct met wielrennen. De Amerikaan, zevenvoudig winnaar van de Tour de France, zou nog een aantal wedstrijden rijden in de Verenigde Staten, maar laat die schieten. In een interview met AP heeft hij aangegeven per direct te stoppen.

  Lance Armstrong

  Lance Armstrong werd in 1993, een jaar nadat hij prof werd, wereldkampioen in Oslo. In oktober 1996 werd hij ernstig ziek, er werd teelbalkanker bij hem geconstateerd. Hij genas en keerde in 1998 terug in het peloton.

  In 1999 begon de zegetocht van wielrenner Lance Armstrong in de Tour de France. Hij is de enige renner die de ronde zeven keer op rij wist te winnen. Jarenlang had hij als dé 'grote patron' het peloton in zijn greep. In 2005 kondigde hij zijn afscheid aan en stopte met wielrennen. In 2009 keerde hij echter terug, mede om zijn Livestrong-foundation onder de aandacht te brengen.

  Ook wilde wielrenner Lance Armstrong de vele dopingcritici nog één keer de mond snoeren door genadeloos uit te halen met een achtste Tour-zege. Hij werd dat jaar derde in het eindklassement van de Tour de France. In 2010 kondigde wielrenner Lance Armstrong aan dat 2011 zijn laatste seizoen zou worden. In zijn laatste jaar werd 'The Boss' 23e in de Tour.

  Wielrenner Lance Armstrong kwam recentelijk in het beklaagdenbankje terecht door doping-uitlatingen van zijn landgenoot Floyd Landis. In de VS loopt momenteel nog een onderzoek naar eventuele dopingpraktijken. Het onderzoek in Los Angeles wordt geleid door dopingagent Jeff Novitzky, die eveneens de zaken van atleet Marion Jones en honkbakker Barry Bonds behandelt.

  Novitzky heeft sinds augustus 2010 dus de aanval geopend op wielrenner Lance Armstrong, die sinds hij in 1998 terugkeerde na zijn genezing van kanker, achtervolgd wordt door dopingjagers. Tot op de dag van vandaag is de Amerikaan nooit positief bevonden aan het gebruik van stimulerende middelen.