Thursday, November 04, 2010

Voor en nadelen van een Bugaboo Easywalker of Stokke

Voordelen en nadelen van een kinderwagen, ook wel wandelwagen genoemd.

Een drie- of een vierwieler? Luchtbanden of toch maar niet? Een Stokke, een Quinny of toch de Bugaboo? Shoppen voor een wandelwagen is bijna net zo moeilijk als het kiezen van een nieuwe gezinsauto. Tip: maak een lijstje van dingen die jíj belangrijk vindt aan een kinderwagen.

Budget
Wat heb je te besteden? Wil je het nieuwste van het nieuwste – en daardoor vaak ook het duurste van het duurste – type? Of kies je voor een wat ouder, of misschien tweedehands model? Let ook op de extra's. Vaak moet er voor – hoognodige – accessoires extra worden betaald.

Levensduur
Een degelijke kinderwagen gaat twee kinderen mee, maar vaak kopen ouders twee wagens. Een kinderwagen voor de baby en een buggy voor de dreumes/peuter.

Gewicht
Koop geen te zwaar model. Je zult het ding heel veel in en uit de auto moeten tillen.

Grote
Past hij in de auto en kan hij mee in de bus, trein, of tram? Vooral driewielers nemen nogal wat ruimte in.

Gebruik
Wordt het een stads- of een buitenwagen? In het eerste geval moet de wandelwagen erg wendbaarder – bijvoorbeeld door zwenkwieltjes - zijn. Let er ook op dat deze zwenkwieltjes vastgezet kunnen worden. En is er genoeg ruimte voor de boodschappen? Bij een buitenwagen zijn vering en stevige banden belangrijk.

Comfort
Zowel voor jou als voor de kleine belangrijk. Kan het handvat bijvoorbeeld omhoog en omlaag? En stuurt de wagen prettig? De ideale kinderwagen moet zowel voor als achteruit met één hand te besturen zijn.

Veiligheid
De wagen moet stabiel zijn, schud bij het uitproberen de wagen eens heen en weer. De remmen – op minimaal twee wielen - moeten makkelijk bereikbaar en makkelijk te gebruiken zijn. Bovendien moet er een dubbele beveiliging op zitten tegen onverwachts inklappen.

Gebruiksgemak
De ideale wandelwagen kan met één hand open- en dichtgevouwen kunnen worden. We raden het overigens niet aan om het met één hand te doen!

Alles-in-een
Kan de wandelwagen gecombineerd worden met er een reiswieg en/of een autostoeltje? De meeste merken gebruiken een clipsysteem, een maximum van drie clips zou moeten volstaan voor een volledige montage. Een minimum van twee is – i.v.m. de veiligheid - vereist.

Er zijn in 2008 testen gedaan door de Consumentenbond voor de beste kinderwagen. De bugaboo is wat duurder, de easywalker kwam als beste uit de test.