Tuesday, February 10, 2009

UBS recordverlies van 13 miljard over 2008, 2000 banen verlies bij UBS

UBS lijdt miljardenverlies
ZURICH (AFN) - UBS, de grootste bank van Zwitserland, is door de financiële crisis in het vierde kwartaal op een nettoverlies uitgekomen van 8,1 miljard frank (5,4 miljard euro). Over heel 2008 leed UBS een recordverlies van 19,7 miljard frank (13 miljard euro). Dat maakte het concern dinsdag bekend.

Het kwartaalverlies van UBS valt groter uit dan verwacht. Analisten gingen in doorsnee uit van 7,1 miljard frank. Op jaarbasis werd gerekend op een verlies van 18,7 miljard frank.

De verliezen zijn vooral te wijten aan de zakenbankdivisie van UBS. De bank maakte dinsdag bekend nog eens tweeduizend banen te schrappen bij dat onderdeel. Daarmee komt het totale banenverlies bij UBS uit op circa 11.000.

Nieuw geld

UBS is 's werelds grootste vermogensbeheerder. In het afgelopen kwartaal haalden klanten in totaal 85,8 miljard frank van hun rekeningen bij UBS af. In januari stroomde er echter weer nieuw geld binnen. Een "bemoedigende" start van 2009, aldus UBS. Wel blijft de bank "voorzichtig" met zijn vooruitzichten en blijft de nadruk liggen op kostenbesparingen.

UBS is het grootste slachtoffer van de hypotheek- en kredietcrisis in Europa, met afschrijvingen en verliezen van in totaal bijna 50 miljard dollar. De bank kreeg vorig jaar een kapitaalinjectie van 6 miljard frank van de Zwitserse overheid. Ook tuigde de overheid een noodfonds op, waarin bijna 40 miljard dollar aan risicovolle beleggingen van UBS kunnen worden ondergebracht.