Tuesday, February 17, 2009

businessmodel Twitter kan uitgesteld worden met nieuwe kapitaalinjectie van 35 miljoen dollar

Opnieuw miljoeneninjectie voor Twitter





AMSTERDAM - Twitter heeft opnieuw een grote kapitaalinjectie gekregen. Twee investeringsfondsen steken samen 35 miljoen dollar in de microblogdienst.

De site wist in januari ook al een onbekend miljoenenbedrag binnen te halen, en haalde eerder al 20 miljoen dollar op. Daarmee heeft het bedrijfje, met 29 personeelsleden, nu naar verluidt aanzienlijk meer dan 50 miljoen dollar in kas, zodat het de zoektocht naar een winstgevend bedrijfsmodel nog lang kan volhouden.

Twitter is een dienst waar gebruikers elkaar via korte updates op de hoogte kunnen houden van hun doen en laten. De berichtjes kunnen ook worden geplaatst of gelezen met speciale software, per sms of met een mobiele telefoon.


Groei

De dienst is met name de laatste maanden gegroeid als kool. Volgens medeoprichter Biz Stone is het aantal gebruikers het afgelopen jaar met 900 procent toegenomen.

Toch heeft Twitter nog geen manier gevonden om die groei in een winstgevend bedrijfsmodel te vertalen. Op de site staan geen advertenties en gebruik van Twitter is gratis. Eerder deze maand weersprak Stone dat het bedrijf van plan is abonnementsgeld te gaan vragen voor commercieel gebruik van Twitter.

Jaren vooruit

Twitters derde grote kapitaalinjectie werd het bedrijf ongevraagd aangeboden. Todd Chaffee van investeringsfonds IVP zegt tegenover Wired dat het bedrijf daarmee jaren vooruit kan zonder winst te maken.

Toch heeft Chaffee zijn geld niet blind in de dienst gestoken. Hij zegt verschillende mogelijke bedrijfsmodellen voor Twitter te hebben overdacht, al wil hij niet op details in gaan. "Als je dagelijks tientallen of honderden miljoenen actieve, betrokken gebruikers hebt, zijn er allerlei mogelijkheden om geld te verdienen."