Friday, February 20, 2009

overzicht tarieven banken vergelijken DSB gratis, Rabobank, ING basispakket, prestigepakket, wereldbank, betaalpas

Bankpas dit jaar weer duurder betaald

Jarenlang verhoogden de banken hun tarieven fors. Dit jaar stijgen de prijzen ook, maar niet zo hard. 'Het zijn nog steeds woeste bedragen.'

De verhogingen zijn minder dramatisch dan in voorgaande jaren. Maar toch: veel bankklanten gaan dit jaar meer betalen voor hun bankpas. Ook betaalpakketten, waarbij meestal een creditcard hoort, stijgen in prijs.

Dat blijkt uit een rondgang van het AD onder zeven banken, waaronder de vijf grootbanken. De verhogingen lopen uiteen van rond de 3 procent bij Rabobank tot 15 procent bij een betaalpakket van Fortis.

,,De prijsverhogingen uit de afgelopen jaren konden de banken ook werkelijk niet meer met droge ogen verkopen,'' vindt Barbara den Uijl, woordvoerder van de Consumentenbond. ,,Het ging om verhogingen van enkele tientallen procenten per jaar. Dat kan niet, zeker als je ziet dat klanten zoveel zelf doen: via internet en met automatische incasso's. Dat gedrag zorgt voor veel effiency en drukt de kosten.''

Tarieven stijgen door koppelverkoop

Het is een beetje appels en peren vergelijken omdat elke bank weer verschillende extra's in zijn betaalpakketten stopt, maar de goedkoopste bank is en blijft DSB Bank. Daar valt geen speld tussen te krijgen. Het tarief was vier jaar geleden nul komma nul en sindsdien is er niets veranderd. Een uitschieter naar boven is de verhoging van 44 procent bij SNS Bank. ,,Dat komt omdat onze klanten nu alleen nog pakketten kunnen afnemen,'' verklaart Roland Kroes van de SNS Bank.

Het afschaffen van losse bankpassen is een trend die al langer zichtbaar is. Zo'n pakket kan bijvoorbeeld de mogelijkheid om rood staan bevatten of korting op een verzekering. Banken willen ook andere producten aan hun klanten slijten. ,,Dat doen ze slim,'' meent bankenwatcher Robert Adriaans van Incrowd. ,,Klanten zijn duurder uit maar dat kunnen ze terugverdienen.'' Pas wel op. Adriaans: ,,De kans is klein dat je het bedrag terugverdient.''

"Woeste bedragen" gezien efficiëntie betalingsverkeer

Banken verdienen nog steeds veel aan hun klanten. Het zijn 'woeste' bedragen, vindt Adriaans. ,,Zeker als je ziet hoe efficiënt ons betalingsverkeer is.'' Bovendien: rente op de betaalrekening krijg je bij bijna geen enkele bank. ,,Daar verdienen ze behoorlijk aan. Ze steken forse bedragen in hun zak, ook door valuteringsdagen.'' Banken strijken extra geld op doordat klanten een of meer dagen op geld moeten wachten dat op hun rekening is gestort.

Het is 'opvallend' dat de tarieven van de grote banken dichtbij elkaar liggen: rond de 30 euro. ,,Maar ja, verboden prijsafspraken zijn moeilijk te bewijzen,'' zegt Adriaans.

Relatief goed af zijn dit jaar klanten van Postbank en ING Bank. Zij betalen zelfs minder dan vorig jaar. Nogal logisch, vindt Adriaans. ,,Die banken waren bang dat hun klanten zouden wegrennen als de kosten omhoog zouden gaan na de samenvoeging.''

De prijzen mogen niet de pan uitrijzen, vindt Barbara den Uijl van de Consumentenbond. ,,Wij hebben geëist dat de verhoging niet meer zou zijn dan de inflatie.'' Dat is niet helemaal gelukt. De banken die hun tarieven verhoogden, deden dat met meer dan 3 procent. Volgens het CBS was de inflatie vorig jaar een stuk lager: 1,9 procent.