Friday, February 20, 2009

NRC wil wel los verkocht worden van PCM

NRC werpt zich op voor verkoop





ROTTERDAM - NRC Handelsblad en nrc.next werpen zich op als vrijwilliger om te worden verkocht zodra hun uitgever PCM Uitgevers wordt overgenomen door De Persgroep.

Dit hebben de medewerkers van NRC Media woensdag besloten op een massaal bezochte vergadering die was georganiseerd door de redactieraad en de ondernemingsraad.

Topman Christian van Thilo van De Persgroep heeft deze week tijdens een rondgang langs de PCM-kranten verkondigd dat hij het onlogisch vindt dat de kwaliteitskranten de Volkskrant en NRC Handelsblad allebei in één concern zitten.




Van Thillo is daarom van plan een van de beide kwaliteitskranten door te verkopen zodra hij de meerderheid van de PCM-aandelen in handen krijgt.

Doorverkocht

Als het zover komt, dan wil de redactie van NRC Handelsblad graag worden doorverkocht aan een andere partij. Dit zei voorzitter Jochen van Barschot van de redactieraad woensdag na afloop van de vergadering.

Jos Verlaan van de ondernemingsraad bevestigde dit gewenste toekomstscenario. ''PCM Uitgevers heeft financiële problemen, maar NRC Media is financieel een gezond bedrijf. Wij zijn er uit te lichten'', aldus Van Barschot.

De voorzitter van de redactieraad wilde woendagavond geen mogelijke kopers noemen of uitsluiten. ''We staan als redactie open voor verkoop aan een andere partij. Ook valt er met ons over te praten dat NRC Media al wordt verkocht voordat De Persgroep PCM Uitgevers overneemt.''

Reden

Over de reden dat de medewerkers van de krant openstaan voor doorverkoop zegt Van Barschot: ''We kennen Van Thillo als een aandeelhouder die zich actief bemoeit met het beleid op de kranten.

Wij hechten echter aan onze autonomie. Binnen PCM staan de titels nu op eigen benen en dat bevalt ons goed; zo denkt de directie er ook over. We bepalen onze eigen koers. Van Thillo zal dat wel willen veranderen.''

Uitgever

De Persgroep is uitgever van de Belgische kranten Het Laatste Nieuws en De Morgen, in Nederland is De Persgroep al eigenaar van Het Parool en Q-Music.

PCM Uitgevers is uitgever van NRC Handelsblad, Trouw en de Volkskrant en deels van het AD. Het krantenbedrijf zucht onder een grote schuldenlast van 120 miljoen euro en is op zoek naar vers kapitaal om de bankschuld verder te verminderen.

PCM is nu voor 90 procent in handen van Stichting Democratie en Media (SDM). Ruim 7 procent is in het bezit van de Stichting de Volkskrant, het overige deel is in handen van Stichting De Christelijke Pers.