Wednesday, June 17, 2009

nibc sparen zou ik afraden

Ik zou het afraden als ik zie wat ze met het opgehaalde spaargeld doen (hun expansie in Oost-Europa en Rusland financieren)....

De Turks-Nederlandse Credit Europe Bank ziet weinig in het plan van minister Bos (Financiën) voor een speciaal garantiefonds voor gedupeerde spaarders.

De relatief kleine bank uit Amsterdam, die middels hoge rentetarieven 2,5 miljard euro aan Nederlands spaargeld binnenhengelde, is bang dat Bos de bank opzadelt met hoge lasten.

Dat zou de concurrentiepositie van Credit Europe Bank ten opzichte van de grote Nederlandse banken verslechteren. Hoe het plan van Bos eruit komt te zien, weet bestuursvoorzitter T.C. Beriker nog niet, maar het kan zijn dat banken met een risicovoller model meer geld moeten overmaken aan het garantiefonds dan een concurrent als de Rabobank.

Winst verhogen

"Dat zou onze funding duurder maken", klaagt Beriker. De topman vindt dat niet eerlijk. Kleinere banken hebben per definitie een ander bedrijfsmodel, en meestal een lagere rating. Daarnaast kon Credit Europe in crisisjaar 2008 de winst verhogen, terwijl andere collegabanken omvielen of de staat nodig hadden.

Ook vindt de prijsvechter die met een deel van het Nederlandse spaargeld zijn expansie in Oost-Europa en Rusland financiert, dat het fonds "een doekje voor het bloeden is". Het vermogen van het fonds, dat het huidige depositogarantiestelsel moet vervangen, zal sowieso te klein zijn als weer een bank omvalt. Dan moet de staat toch bijspringen. "Het is een doekje voor het bloeden."