Thursday, February 15, 2007

Het oprolbare scherm van het Nederlandse Polymer Vision was dé hit op telecombeurs 3GSM. Maar gaat het de mobiele industrie echt voor altijd veranderen?

Helemaal het TomTom-gevoel van drie jaar geleden hebben we nog niet bij Polymer Vision, de Nederlandse producent van het oprolbare scherm Raedius , maar heel veel scheelt het niet. De Readius is het eerste mobiele apparaat met een, groot en licht oprolbaar scherm dat probleemloos tekstbestanden, RSS-feeds, e-books en email aankan. Content kan worden binnengehaald met edge of umts of een usb-kabel. Verder staat de Readius zich voor op een geheugen van ten minste vier gigabyte en een laag batterijgebruik.
Afgelopen week maakten de Nederlanders onder leiding van ceo Karl McGoldrick furore met het scherm op telecombeurs 3GSM in Barcelona. Dat de kleine stand van Polymer Vision handig genoeg direct naast het perscentrum lag, garandeerde extra aandacht. Maar ook zonder die hulp zorgde het innovatieve apparaat voor veel oh’s en ah’s.
Ook de organisatie van 3GSM blijkt onder de indruk. Elk jaar reikt het prijzen uit aan de voorlopers in de mobiele industrie. Polymer Vision gaat naar huis met de prijs voor Meest Innovatie Technologie. En de organisatie legt direct een flinke druk op de nog frêle schouders van het bedrijf. ‘De Readius zal een diepgaande impact hebben op de mobiele industrie’, valt in het juryrapport vol superlatieven te lezen.
De huidige kleine schermen van smartphones zetten volgens 3GSM een rem op het gebruik van data door de consument en de Readius kan daar een einde aan maken. Het apparaat zal zorgen voor de ontwikkeling van meer mobiele applicaties en content. En operators zullen dankzij de daaruit voortvloeiende hogere omzetten uit data, de stagnerende inkomsten uit het spraakverkeer compenseren.
Dat zijn grote schoenen om te vullen voor een bedrijfje dat pas in de tweede helft van dit jaar met de massaproductie van de Readius begint. Ook ontbreken nog de mogelijkheden om video af te spelen en een kleurenscherm, iets waar het bedrijf wel aan werkt.
En wat te denken van de reactie van de vertegenwoordiger van het Scandinavische telecombedrijf Telenor op de stand van Polymer Vision. De Noor vond de Readius een prachtig apparaat. Maar iets voor Telenor? Nee, dat paste toch niet in de roadmap, waarbij Telenor zich beperkt tot conventionele telefoons van gevestigde partijen. Wat dat betreft toonde Telecom Italia meer lef door alvast een order te plaatsen. Dat wordt dus aardig om te zien, welke operator de kant van Telenor en welke de kant van Telecom Italia kiest. Wellicht durft KPN eens een experimentje aan?