Wednesday, February 07, 2007

KPN en PCM onderhandelen over krant

Er is nog geen overeenstemming, maar er zijn wel gesprekken over een multimediaplatform.
KPN wil met PCM Uitgevers in een gratis crossmediaal nieuwsmedium stappen. Dat heeft KPN-voorzitter Ad Scheepbouwer van KPN vanmorgen bevestigd in een conference call met analisten.
"De discussies bevinden zich in een vergevorderd stadium, maar zijn nog niet afgerond. Want dan zouden we het u gemeld hebben", aldus Scheepbouwer, die tijdens de persconferentie later deze morgen meer details zal geven.KPN wordt in elk geval geen (mede-)eigenaar van de krant, zo zei Scheepbouwer tijdens de persconferentie over de kwartaalcijfers.
Het gaat om een cross-media concept, waaraan KPN inhoudelijk bijdraagt met de publicaties van Planet.nl en PCM met nieuws uit de krantentitels AD, Volkskrant, NRC en Trouw. PCM moet het drukwerk voor zijn rekening nemen en KPN de verspreiding via internet, mobiel en narrowcasting. In dat laatste is ook de nieuwsvoorziening in het openbaar vervoer, zoals in treinen, inbegrepen.
Het gerucht over de ophanden zijnde samenwerking stond op 15 januari al in de Volkskrant, maar PCM en KPN ontkenden. We vulden toen aan dat volgens bereikscijfers Planet Internet van KPN de derde nieuwssite van Nederland is, na Nu.nl en Telegraaf.nl, en aanzienlijk meer bezoek trekt op internet dan de PCM-titels AD.nl, Volkskrant.nl, Trouw.nl en NRC.nl.
KPN voorlichting geeft als reactie: "We zijn in vergevorderde gesprekken met PCM. KPN is erg enthousiast over de mogelijkheden voor het opzetten van een crossmediaal concept waarbij KPN's expertise op het gebied van Internet, mobiel en narrowcasting samenkomt. Binnenkort zullen we hier meer over laten zien."
Geen De Pers voor PCMPCM wilde eerst deelnemen in De Pers, de nieuwe gratis kwaliteitskrant van Cornelis van den Berg en Marcel Boekhoorn. Veel lezers zagen dat in een enquête als bedreiging voor de betaalde titels van onder meer PCM.
Op internet ging het met De Pers aanvankelijk moeizaam. Mobiel doet dat bedrijf nog niets.