Wednesday, February 07, 2007

KPN en PCM worden niet samen eigenaar van een nieuwe krant. “We gaan niet samen met PCM een eigen krant brengen."

Dat zei KPN-topman Ad Scheepbouwer vanochtend bij de presentatie van de jaarcijfers. Wel zijn KPN en PCM volgens hem in gesprek over crossmediale samenwerking. "Wij leveren wel de technische instrumenten om nieuws op een andere manier dan in gedrukte vorm te brengen. Denk aan nieuws op je mobiel, internet en narrowcasting.”
Het AD bericht vandaag dat KPN en PCM samen met een nieuwe gratis krant komen met de titel ‘Dag’. Doel van de samenwerking is het opzetten van een multimediale uitgeverij met de werkmaatschappijen krant, online en exploitatie. De krant verschijnt op papier, maar ook op de computer, op tv-schermen in de trein en op mobiele telefoons. Volgens het AD zouden de twee ondernemingen ook een digitale televisiegids willen beginnen. De centrale ondernemingsraad (COR) van PCM moet nog een advies geven. De COR zou eerst de reacties afwachten van de PCM-kranten NRC, Trouw en de Volkskrant.
KPN-dochter planet.nl meldt , dat KPN inhoudelijk bijdraagt met de publicaties van planet.nl en PCM met nieuws uit de krantentitels AD , de Volkskrant , NRC en Trouw . PCM moet het drukwerk voor zijn rekening nemen en KPN de verspreiding van de ‘content’ via internet, mobiel en narrowcasting.Een woordvoerder van PCM bevestigt de plannen voor een gratis krant. "Het wordt een gratis crossmediaal concept met een gedrukte krant, website, mobiele telefoon en digitale televisie als kanalen. Er komt één centrale redactie voor alle kanalen. De redactie van de Volkskrant doet de nieuwsvoorziening." Er zou al in mei met de krant worden begonnen. De woordvoerder vindt die datum wel "erg precies". Hij zegt dat de krant er "voor de zomer" is.Over de verspreiding van de krant wil hij niets kwijt omdat het concurrentiegevoelig is. Volgens het AD melden bronnen binnen de bedrijven dat het initiatief deze week zal worden bekendgemaakt. Een onderzoekje van FEM Business wijst uit, dat PCM de domeinnaam http://www.dag.nl/ al heeft geclaimd . De site was vandaag overigens onbereikbaar.