AMSTERDAM - Justitie vreest ernstig voor de veiligheid van de aanklaagster in het geruchtmakende onderzoek naar een vermeend doodseskader, dat zich heeft getooid met levensgrote Chinese tekens op de rug.
Door politie en justitie worden de verdachten aangeduid als 'de broederschap', een groep die niets ontziend zou hebben gemoord. De aanklaagster Sabine Tammes, die ook optreedt in het grote liquidatieproces, wordt sinds enkele dagen zwaar beveiligd. Voor haar woning in Amsterdam is een politiepost geplaatst. Gewapende agenten schermen haar permanent.
Volgens het OM in Amsterdam komt de dreiging niet van verdachten in het liquidatieproces. Een woordvoerder vroeg gisteren 'onze collega af te schermen', nadat bleek dat een groep mannen bij haar woning beelden had gemaakt van haar kinderen.
Tatoeages
Volgens justitie is de extreme beveiliging noodzakelijk vanwege ernstige dreiging. Tammes leidt als aanklager het onderzoek naar drie moordverdachten met identieke grote Chinese tatoeages op de rug. Zij zouden mogelijk als doodseskader opereren.
De tatoeages werden voor justitie een belangrijk aanknopingspunt in een groot rechercheonderzoek, nadat zij op 25 maart in de duinen bij Hoek van Holland het lijk vond van de 30-jarige Onno Kuut. Hij had exact zo'n tatoeage van Chinese tekens over zijn gehele rug. Hij had ook een tatoeage van het hoofd van Vrouwe Justitia in een weegschaal, met in de andere schaal een vuurwapen. Verder werd zijn lichaam opgesierd met een afbeelding van Magere Hein met een zeis.
Moord Leiderdorp
In het politieonderzoek wordt ernstig rekening gehouden dat er ook een verband is met de geruchtmakende dubbele liquidatie bij een pannenkoekenhuis bij Leiderdorp. Daar werden in de vroege ochtend van 4 februari de lichamen gevonden van de in de onderwereld bekende Boneka Belserang en Yassin Chakor. Belserang was ooit verdachte in de moordzaak op ex-rechercheur Martin Hoogland, die zelf ooit de roemruchte godfather Klaas Bruinsma doodschoot. Hij kwam vrij met een schadevergoeding.
Het vermoorde bendelid Onno Kuut had volgens justitie een afspraak met Belserang en Chakor. De laatste kende Kuut omdat ze beiden afkomstig zijn uit Enschede. De broederschap bestaat volgens justitie naast Kuut uit de eveneens getatoeëerde Cor en Brian P. en Jeroen S. Als 'broederschap' worden ze door de aanklaagster eveneens in verband gebracht met een recente mislukte liquidatie in de Vierlingstraat in Amsterdam.
Justitie beschikt in deze zaak over veel bewijs, onder meer foto's van de route die gereden moest worden. Deze waren aangetroffen op een 'gewiste' fotokaart, die bij de verdachten werd aangetroffen. Forensisch experts wisten deze beelden terug te halen. Ook werd een gsm gevonden die - ondanks dat hij in kokend water was gegooid - nog steeds gegevens bevatte.
Ook wordt de broederschap in verband gebracht met de moord op August Adjoeba, een Surinaamse drugscrimineel die in 2008 werd geliquideerd. Het is de politie nog onduidelijk of de broederschap zich beperkt tot deze vier verdachten. Een tatoeage met deze Chinese letters zou wijzen op lidmaatschap van de groep.