Wednesday, January 07, 2009

ik ken iemand die net op tijd weg is....

Chemiebedrijf LyondellBasell heeft in de Verenigde Staten uitstel van betaling aangevraagd, nadat de schuldenlast was opgelopen tot 26 miljard dollar.
    
 
 
   

Het bedrijf, dat eind 2007 ontstond uit een samengaan van het Nederlandse Basell en het Amerikaanse Lyondel, meldde dinsdag dat het niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen.

De aanvraag voor Chapter 11 van LyondellBasell, het op twee na grootste petrochemiebedrijf ter wereld, heeft betrekking op bijna tachtig Amerikaanse vestigingen.

Volgens een woordvoerder van het concern heeft de huidige crisis geen invloed op de Duitse tak van het bedrijf. In Wesseling nabij Keulen heeft LoyndellBasell zijn grootste Europese productielocatie met meer dan tweeduizend werknemers.

Miljardenschuld

De problemen van het bedrijf, dat in totaal 17.000 werknemers telt, liggen vooral in de Verenigde Staten. De aanvraag tot faillissementsbescherming betekent dat de onderneming zich beschermt tegen schuldeisers, terwijl het onder toezicht van officiële instanties reorganiseert.

De schulden van het bedrijf, dat in private handen is, zijn opgelopen tot 26 miljard dollar. In 2007 had het concern een proforma jaaromzet van 44,7 miljard dollar.

LyondellBasell houdt zich in de VS bezig met de productie van plastic en geraffineerde olieproducten. In Europa maakt het bedrijf polymeren, de grondstof voor plastic.