Friday, January 23, 2009

Het was koud bij Tuschinski, aan Halina Reijn te zien

'Yeah, Tom Cruise,' klinkt het

Tom Cruise samen met Carice van Houten en Halina Reijn donderdag op de rode loper in Amsterdam. Uiterst links is Christopher McQuarrie die het scenario schreef van Valkyrie.

AMSTERDAM - Twee uur wachten in de stromende regen, met als enig uitzicht nors kijkende beveiligingsmannen. Als doorgewinterde Tom Cruisefan heb je dat er wel voor over. Daar waren er niet overdreven veel van, gisteravond bij Tuschinski, maar dat lag vast aan die regen.

Dus stonden plukjes fans braaf om een uur of zes al tegen de hekken geplakt, onafscheidelijk met hun fototoestel. De ster van Valkyrie zou om zeven uur verschijnen, en dus moesten de fans het doen met een stroom min of meer bekende Nederlanders. Een Hugo Metsers, een onbekend uitziende deelnemer van Idols, maar gelukkig ook gewoon Monique van de Ven en een zwangere Jelka van Houten, zus van Carice, met vriendin Halina Reijn de Nederlandse actrices in deze film.

Spanning, heel even, als drie demonstranten met anti-Scientologyborden de rust verstoren. Tom Cruise is overtuigd lid van deze omstreden beweging. Een Scientologyaanhanger springt er meteen op af, de politie komt tussenbeide. ''Wij hadden gewoon borden met 'Tom Cruise kan niet vliegen' en 'Scientology heeft haar eigen gevangenis' erop,'' aldus een langharige jongen. ''Die scientologist begon gelijk te duwen.'' Een mededemonstrant schampert: ''Het is ook zo'n vredelievend geloof hè.''

''Yeah! Tom Cruise!'' gilt een Amerikaans meisje. Erachter, fronsend, een Nederlandse. ''Kunnen die mensen niet in hun eigen land naar de première?'' Een groepje jongens wil eigenlijk naar de kroeg, of naar het casino. ''Ja, kom man, wat doe ik hier. Wat een suf feestje.'' Maar ze blijven wel staan.

Tegen achten komt dan eindelijk Cruise de loper op. Gillende meisjes. ''Wees niet bang, fans, hij komt zo bij jullie,'' wordt omgeroepen. Gretig worden er foto's geschoten van de filmster. Op afstand, en dat valt nog niet mee met Cruises assistent, die geen meter van zijn zijde wijkt. Carice van Houten is gearriveerd. Of Cruise haar beste vriend is, is de vraag. ''Nou, eh, we sturen kerstkaarten. Dat soort dingetjes.''

Het gegil zwelt aan: Cruise nadert. Hij moet langs een haag van pers, voordat hij doet waar hij wat de fans betreft voor is gekomen: op de foto.