Wednesday, February 11, 2015

Sportschool Fit for Free opzeggen wordt klantvriendelijker na slechte ervaringen

Fit For Free heeft onder druk van consumentenorganisaties en toezichthouder zijn voorwaarden aangepast. De sportschoolketen haalde zich de ergernis van klanten op de hals, onder meer omdat een abonnement opzeggen ingewikkeld was.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft Fit For Free terechtgewezen op aandringen van de Consumentenbond. De waakhond van het consumentenrecht noemt de voorwaarden die Fit For Free hanteerde 'onsportief'. Het is voor het eerst dat een sportschool op de vingers wordt getikt omdat hij zich niet aan de regels houdt.

De keten Fit For Free staat al jaren bekend als zeer klantonvriendelijk. ,,Dit voelt als een overwinning,'' zegt woordvoerster Joyce Donat van de Consumentenbond. ,,We kregen de afgelopen jaren veel klachten over Fit For Free.''

Sportscholen wekken dikwijls ergernis bij klanten die willen stoppen. ,,De klachten die we krijgen gaan meestal over het opzeggen,'' aldus Donat. ,,Dat wordt vaak lastig gemaakt. Klanten kunnen bijvoorbeeld alleen schriftelijk opzeggen bij het hoofdkantoor. Dit is tegen de regels: opzeggen moet op dezelfde wijze kunnen als aanmelden.'' Dit is in de wet vastgelegd.

Pasjessysteem
Opzeggen was bij Fit For Free heel moeilijk en dat wekte veel ergernis. Razend werden klanten vaak ook om het omstreden pasjessysteem. Het was onduidelijk dat klanten die opzegden ook hun pasje van het kortingsprogramma moesten inleveren. Zolang dat niet gebeurde, bleef de keten 2,95 euro per maand incasseren, tot grote irritatie van klanten. Ook waren abonnementsprijzen op de website onduidelijk. Fit For Free heeft dit nu aangepast. Consumenten kunnen hierdoor een betere keuze maken, vindt de ACM.

De Consumentenbond heeft herhaaldelijk bij Fit For Free aangedrongen op een klantvriendelijker manier van werken. Toen dat onvoldoende resultaat gaf, vroeg de bond de toezichthouder in te grijpen. ,,Hopelijk leidt dit tot een fikse afname van het aantal klachten,'' zegt Donat van de Consumentenbond. ,,Soms is extra druk nodig om bedrijven in beweging te krijgen.'' Fit For Free vindt de uitspraak helder en heeft geen commentaar.