Wednesday, September 21, 2011

10 tips om gratis upgrade first class vliegtuig te krijgen

Hierbij tien tips om een gratis upgrade naar first class of business class te krijgen op weg naar jouw verre bestemming.

Vroeger kon je in het vliegtuig nog wel eens een gratis first class upgrade krijgen als je verleidelijk met je ogen knipperde of poeslief lachte naar de grondstewardess. Tegenwoordig gaat dat echter niet meer zo makkelijk. Toch is een business class stoel best gratis te verkrijgen, je moet alleen even slim te werk gaan!

Hierbij tien tips!

1. Blijf trouw aan één luchtvaartmaatschappij
Zorg dat je een favoriete vliegmaatschappij kiest en vlieg vervolgens altijd nog maar met die airline. Let bij je keuze wel goed op naar het bonussysteem van het bedrijf, want hier zit nog wel verschil tussen. Sommige maatschappijen geven vliegpunten weg als je economy vliegt, anderen doen dat alleen in business class. Vlieg alleen nog maar met je gekozen maatschappij en je verdiende vliegpunten zorgen uiteindelijk voor een gratis upgrade.

2. Reis alleen
Het is misschien niet altijd even handig, maar als je alleen vliegt is de kans op een upgrade veel groter. Vaak is de economy bij vliegmaatschappijen overboekt en is er geen mogelijkheid om hele families te upgraden. Jij als alleenreizende krijgt die eersteklas stoel veel sneller aangeboden.

3. Check zo laat mogelijk in
Dit is een risicovolle onderneming, maar als je op het allerlaatste moment incheckt, is de kans groot dat de economystoelen al vergeven zijn. De enige mogelijkheid voor de airline is dan die begeerde business class stoel aan jou te geven. Doe dit echter alleen in het hoogseizoen, want als de economy clas niet vol zit, krijg jij waarschijnlijk de slechts overgebleven tweedeklas stoel.

4. Kies het vliegtuig met het grootste business class gedeelte.
Hoe meer eersteklas stoelen er zijn, hoe groter de kans dat het tweedeklas gedeelte vol zit. Aangezien ze vaak toch de stoelen moeten opvullen, zit jij alsnog voor een dubbeltje op de eerste rang.

5. Geef je economy stoel op
Heb je geen haast om op bestemming te komen? Bied dan je eigen stoel aan als het vliegtuig overboekt is. De vliegtuignaatschappij zal je dankbaar zijn, want het scheelt een hoop gedoe en boze passagiers. Maar daar staat natuurlijk wel wat tegenover: vraag dus gerust om een first of business class voucher voor een latere vlucht.

6. Dress to impress
Trek je mooiste kleren aan tijdens het vliegen. Het biedt geen garantie voor een upgrade, maar als je er slonzig en onverzorgd uitziet, gebeurt het per definitie niet. Stewardessen letten echt op de kleding als ze een passagier uitzoeken voor de business class bij een overboekte economy class.

7. Vul bij je boeking alle extra informatie in
Zorg ervoor dat je bij een boeking de OSI (Other Significant Information) invult. Als je een belangrijke functie hebt, werkt voor een reisbureau, op persreis bent of in de media werkt, is de kans aanzienlijk groter dat de airline je een upgrade geeft.

8. Kies de slechtste stoel uit
Is er een vrije plaatskeuze, kijk dan bij het boarden of er een vrije stoel in de eersteklas zit en ga vervolgens naast huilende kinderen, dikke mensen of op een kapotte tweedeklas stoel zitten. De gezagvoerder zal blij zijn je een goede plek te kunnen aanbieden als er zoveel mis is met je eigen stoel.

9. Vertel je persoonlijke verhaal
Vertel enthousiast bij het inchecken voor welke speciale gelegenheid je reist. Misschien is het wel je trouwdag, bezoek je voor het eerst je kleinkinderen of ben je op huwelijksreis; een persoonlijk verhaal doet het altijd goed bij het grondpersoneel. Voor je het weet leven ze genoeg met je mee om jou een geweldig begin van je bijzondere reis te geven.

10. Trouw met een piloot of stewardess
Als je echt zeker wilt zijn van je first class seat, trouw dan met iemand die werkt bij een vliegtuigmaatschappij. Niet alleen vlieg je dan minstens de helft goedkoper, je mag ook nog altijd mee in de business class!

Als alle bovenstaande tips niet lukken, overweeg dan om iets meer te betalen voor je business class stoel tijdens het inchecken. Bij KLM kun je bijvoorbeeld bij de self check-in aangeven of je alsnog op het laatste moment een upgrade wilt kopen. Vaak is dit veel goedkoper dan vanaf het begin je eersteklas stoel reserveren, want ze blijven anders toch leeg. En met die € 100 die jij extra betaalt, hebben ze toch weer een hele economy seat te vergeven als last-minute.