Liefst 9 van de 17 onderzochte bankrekeningen zijn van ABN Amro, ING en Rabobank. „Met betaalrekeningen is de keus voor de consument beperkt, omdat het voor kleinere partijen moeilijk is om een heel betalingsnetwerk op te zetten en te concurreren met de grote banken", legt MoneyView-onderzoeker Henk van 't Wout uit.
Niettemin komt de relatief kleine ASN uit het onderzoek naar voren als de bank die de voordeligste betaalrekening aanbiedt. De ASN Bankrekening kost namelijk slechts 12 euro per jaar, met 1 bankpas. Uitzonderlijk en positief is dat klanten bij deze duurzame SNS-dochter een rente van 1 procent uitgekeerd krijgen over het positieve saldo op hun betaalrekening. Rood staan kost echter 10 procent rente. Maar ook daarmee is ASN voordeliger dan de meeste andere banken.
Ook nadelen
Bankieren bij ASN kent ook wel degelijk nadelen. De bank heeft bijvoorbeeld vrijwel geen filialen en pinautomaten. „Ook kun je bij ASN wel internetbankieren, maar het is er nog niet mogelijk om geld over te maken met je smartphone", aldus Van 't Wout. Verder krijgt de rekeninghouder bij ASN voor 12 euro slechts één bankpas. De kosten voor een tweede pas bedragen 12 euro per jaar extra.
Naast ASN komt ook ING als goedkoop uit het MoneyView-onderzoek naar voren. Het basispakket van ING kost 15 euro per jaar. De klant ontvangt daarvoor één bankpas. Bij ING moet 10,95 euro worden betaald voor een extra betaalpas. Rekeninghouders krijgen bij deze bank geen rente op hun betaalrekening, terwijl zij bij rood staan een rente van 9,3 procent voor de kiezen krijgen.
De onderzochte betaalpakketten van ASN en ING bevatten geen creditcard. Zo'n kaart kost bij ASN 20 euro per jaar extra, terwijl ING-partner Mastercard er 17,50 euro voor rekent.
Flexibel
Wie iets minder op de kosten van een betaalrekening let en ook zaken als mobiel bankieren en zo weinig mogelijk beperkingen belangrijk vindt, komt volgens onderzoeker Van 't Wout uit bij SNS. „SNS Betalen steekt qua flexibiliteit boven vergelijkbare betaalrekeningen uit dankzij de mogelijkheid om mobiel te bankieren, een digitaal huishoudboekje, geen verplichte minimale maandelijkse storting en een creditrente van 1,25 procent op een saldo tot 5000 euro. Het is dus een vrij complete betaalrekening."
De kosten van SNS Betalen bedragen jaarlijks €30. Dat is inclusief twee bankpassen. Voor rood staan brengt SNS een rente van 11 procent in rekening.
Met de positieve score in het MoneyView-onderzoek lijkt SNS op de goede weg te zijn. De bank verving eind mei de oude betaalrekeningen Plus Betalen en Basis Betalen voor SNS Betalen en kwam tegemoet aan de wens van rekeninghouders door 1,25 procent rente uit te keren op hun positieve saldo.
Mobiel
Ook Friesland Bank trakteert klanten met een Spaar & Betaal Mix Rekening tegenwoordig op een rente van tussen de 0,5 en 2,8 procent, afhankelijk van de hoogte van hun saldo. Desondanks scoort de bank uit Leeuwarden niet hoog in het onderzoek van MoneyView, omdat deze relatief weinig pin-automaten heeft en houders van een Spaar & Betaal Mix Rekening niet de mogelijkheid biedt tot mobiel bankieren en het bijhouden van een digitaal huishoudboekje.
Na het op eenzame hoogte staande SNS Betalen komen volgens MoneyView-onderzoeker Van 't Wout vijf betaalrekeningen die qua flexibiliteit nauwelijks voor elkaar onderdoen: het ABN Amro Privé Pakket, het ING Betaalpakket, het ING Royaalpakket, het Rabo Basispakket en het Rabo Directpakket.