Thursday, April 21, 2011

Tristan van der Vlis was rustig en schoot gericht blijkt uit beelden camera's

De Alphenaar Tristan van der Vlis, die zaterdag 9 april 2011 in Alphen aan den Rijn in het drukke winkelcentrum De Ridderhof zes mensen en daarna zichzelf doodschoot, leek tijdens zijn gruwelijke rondgang rustig en schoot ook gericht.

Beelden van twaalf bewakingscamera's
Dat blijkt uit beelden van de twaalf bewakingscamera's in winkelcentrum De Ridderhof, zegt hoofdofficier van justitie Kitty Nooy in het tv-programma Pauw & Witteman. Volgens Nooy liep Van der Vlis op een rustige manier door het winkelcentrum, terwijl hij meer dan 100 kogels afvuurde. Hij was niet in paniek en leek zich bewust van wat hij aan het doen was.

Bizarre opname
"Hij loopt niet hard, hij is voor zover ik kan bekijken niet in paniek, hij loopt op een vrij rustige manier", aldus Nooy. Op de beelden is te zien dat mensen aan Van der Vlis konden ontkomen. Nooy: "Het is natuurlijk ook een bizarre opname. Je kijkt iedere keer in zo'n passage. Daar zie je mensen winkelen en op enig moment wordt het de mensen bekend dat er iets verschrikkelijks aan de hand is. Dus sommigen zie je vluchten, sommigen zie je stilstaan, met geen idee wat er gebeurt. Sommige mensen hebben helemaal niet door wat er gebeurt en een van de dingen die op mij in ieder geval indruk heeft gemaakt is dat iemand ook probeert nog, naar mijn gevoel met gevaar voor eigen leven, iemand te waarschuwen. Een ouder persoon staat om het hoekje te kijken en mensen te gebaren om weg te wezen. En volslagen absurd, maar ook zo logisch is natuurlijk het moment waarop de passage leeg is en je hem ziet aankomen."

Beelden niet openbaar
Politie en justitie willen via de bewakingsbeelden tot een reconstructie van het drama proberen te komen. De kans dat de beelden openbaar worden, is klein. Nooy vindt het nog te vroeg om te zeggen of de nabestaanden ze zouden kunnen bekijken. Wellicht dat dat in de nabije toekomst mogelijk wordt.