Saturday, May 15, 2010

Vuilnismannen Amsterdam gaan zondagochtend 16 mei weer aan het werk


De vakbonden hebben een overeenkomst met de Vereniging Nederlandse Gemeenten getekend over de cao. De gemeenteambtenaren krijgen er eenmalig 1,5 procent bij. Dit betekent dat het vuilnis in Amsterdam en Utrecht binnenkort weer zal worden opgehaald.


De ambtenaren krijgen zowel 1,5 procent loonsverhoging als een hogere eindejaarsuitkering, zowel in 2010 als in 2011 gaat deze met 0,5 procent omhoog. Voor de lager betaalden wordt de eindejaarsuitkering minimaal 1.750 euro in plaats van 836 euro. Volgens de bonden krijgen de ambtenaren zo koopkrachtbehoud en werkzekerheid.

Vuilnis
Doordat de gemeentelijke reiniginsdiensten van Amsterdam en Utrecht het werk hadden neergelegd zijn beide steden ernstig vervuild. De straatvegers van Utrecht hebben het werk al op 1 mei neergelegd, andere schoonmakers sloten zich hier op 6 mei bij aan. Onlangs werd de staking nog verlengdtot 19 mei.

In Amsterdam toonden de stakers zich donderdag van hun slechtste kant toen ze werknemers van een door ondernemers ingehuurd schoonmaakbedrijf aanvielen.De ondernemers op het Leidseplein hadden de schoonmakers zelf maar ingehuurd omdat de gemeentelijke diensten staakten.

Zondagochtend zullen de vuilnismannen hun werk in Amsterdam weer oppakken, zei waarnemend burgemeester Lodewijk Asscher in een reactie. Ook in Utrecht beginnen de schoonmakers vanmiddag weer voorzichtig. Vanaf maandag zal het vuil volgens schema worden opgehaald.