Thursday, November 06, 2008

topbronnen google nieuws

De topbronnen van Google Nieuws

De conservatieve houding van Nederlandse uitgevers ten opzichte van opname van tekst en links in Google Nieuws ("wij zijn tegen!") is natuurlijk onzinnig. Je mag blij zijn als je opgenomen wordt als bron in Google Nieuws en je mag al helemaal blij zijn als je als belangrijke bron gezien wordt en zodoende veel gebruikt wordt en hoog gepositioneerd. Dat levert namelijk gewoon extra bezoekers op en als Google Nieuws straks een groot bereik heeft in Nederland levert dat dus ook veel bezoekers op. Zoals De nieuwe Reporter al meldde: hyperlink, hyperlink, hyperlink.. dat is wat je als uitgever op internet nodig hebt en wilt!

Het is voor uitgevers dus gewoon belangrijk om opgenomen te worden in Google Nieuws en met de groei van Google Nieuws wordt het brongebruik ook belangrijk. Wie wordt het meest als bron neergezet?

Voor een breed scala aan Google News landenversies doet Private Radio onderzoek naar het brongebruik van Google News. Zo is er bijvoorbeeld voor de USA-versie mooi zichtbaar welke uitgevers het meest en het langst als bron gebruikt worden per dag, week, maand en jaar. Voor Nederland wordt dit nog niet standaard bijgehouden, maar in opdracht van Henk van Ess / De nieuwe reporter is er voor het eerst wel een ranglijst van de Nederlandse Google Nieuws opgesteld. Interessant voer voor uitgevers en geinteresseerden dus.

Trouw (1), NOS (2) en Elsevier (3) zijn de best scorende bronnen op de voorpagina van Google Nieuws. De Telegraaf (4) heeft met ruim 1600 berichten weliswaar het meeste nieuws geleverd, maar haalde minder vaak een prominente plek op de voorpagina.



In de top tien van de meest gelinkte stukken staan vijf kranten:Trouw (1), Telegraaf (4) AD (5),Volkskrant (7) en NRC Handelsblad (10). De best scorende omroepen zijn de NOS (2) en het RTL Nieuws (6).Elsevier (3) is het hoogst genoteerde weekblad. De andere bronnen in de top tien van zijn 'web only' : Blik op Nieuws (8) en Planet Internet (9).