Tuesday, June 08, 2010

Matthijs van Niewkerk verdient 450.000 euro per jaar

Er zijn commerciële omroepen en publieke omroepen. De commerciëlen moeten zichzelf zien te redden door inkomsten te genereren. De publieke omroepen worden gefinancierd door belastinggeld. Een aantal presentatoren hebben een inkomen waar onze Premier (Balkenende norm) alleen maar van mag dromen.

Er ontstaat vaak commotie over de inkomsten van functionarissen bij overheidsbedrijven. Niemand in de publieke sector zou meer mogen verdienen dan onze Premier, dus ongeveer €181.000,-. Deze bedragen gelden dus ook voor de topverdieners bij de publieke omroepen. Een aantal "toppers" krijgen echter een jaarsalaris van een aantal keren het Balkenende norm. Zij moeten de concurrentie aan met de commerciële zenders die forse bedragen over hebben voor de grote publiektrekkers.

Wat verdienen presentatoren?
Toppers op de commerciële radio en televisie verdienen in sommige gevallen meer dan vijf keer het Balkenende norm. Linda de Mol verdient bijvoorbeeld €1.000.000,- per jaar en Edwin Evers verdient volgens mediacourant.nl zelfs drie tot vier miljoen. Deze bedragen betalen de publieke omroep uiteraard niet, maar een aantal presentatoren bij de publieke omroep mogen niet klagen. Zo zou volgens een artikel op Infonu.nl, Matthijs van Nieuwkerk jaarlijks €450.000,- verdienen en Paul de Leeuw maar liefst €650.000,-. Jack van Gelder en Jeroen Pauw doen ook goed mee met bedragen van resp. € 369.000,- en €230.000 per jaar.