Een anonieme bieder, die zich tijdens de biedingen niet voordeed als iemand van de gemeente, had een lijstje meegekregen met de stukken die de gemeente graag wilde kopen. Ook werd per aangeboden stuk een limiet bepaald, tot waar de bieder mocht gaan. Voor een aantal spullen was een kleine uitloop mogelijk. De aanschaf van de Fortuyn-spullen vond plaats in opdracht van cultuurwethouder Rick Grashoff.
Rotterdam kocht onder meer het bekende bureau van Fortuyn, waaraan hij iedere dag zat te werken, inclusief de bijbehorende stoel. Ook werd een aantal dingen gekocht die altijd op het bureau stonden.
PortretDaarnaast schafte de gemeente de volledige boekencollectie van de vermoorde politicus aan. Ook werd een door Ralph de Haas geschilderd portret van Fortuyn in toga gekocht, alsmede twaalf kleinere fotoportretten. Een van de foto's is gemaakt door de bekende fotograaf Paul Huf. Rotterdam viste echter ook achter het net bij bepaalde stukken, die de gemeente wel wilde aanschaffen. "We wilden graag het bekende portret van Pim met zijn hondjes hebben, maar dat werd echt te duur voor ons. Daar liep de prijs enorm van op, dus toen zijn we afgehaakt."
De aangeschafte Fortuyn-spullen gaan voor een deel naar het Gemeentearchief Rotterdam (waarschijnlijk de boekencollectie), waar ze uiteindelijk voor het publiek zijn in te zien. Een ander deel gaat naar het Historisch Museum, waar de zaken onderdeel gaan vormen van de vaste collectie.