Tuesday, January 03, 2012

tariefvergelijking tandarts

Tarieven zijn met tarief-vrijstelling 10% gestegen in 2012.

Tandartsen hanteren voor dezelfde behandelingen heel verschillende prijzen. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS. Het is volstrekt onduidelijk waarom de prijzen zo uiteenlopen. Voor patiënten is niet duidelijk of een duurdere tandarts beter is, voor zorgverzekeraars evenmin.

Zorgverzekeraars baseren hun vergoedingen niet op de reeële tarieven van de tandartsen, maar op een door hen zelf vastgestelde 'marktconforme prijs'. Ook wie wel een tandartsverzekering heeft afgesloten zal daardoor in veel gevallen flinke eigen bijdragen moeten betalen.

Sinds 1 januari mogen de tandartsen zelf hun tarieven bepalen. Het gaat om een experiment dat drie jaar loopt. Tandheelkundige zorg zou goedkoper moeten worden door de vrije prijzen. Lang niet alle tandartsen hebben hun tarieven al bekendgemaakt.

De prijzen van tandartsen uit het NOS-onderzoek 


Variatie in prijzen

Behandeling Goedkoopst Gemiddeld Duurst 
Periodieke controle € 18,65 € 20,89 € 29,84 
Standaard gebitsreiniging € 12,25 € 23,23 € 50,00 
Eenvlaksvulling € 26,00 € 48,26 € 85,00 
Tweevlaksvulling € 38,00 € 66,69 € 130,00 
Kroon € 200,00 € 284,26 € 850,00 
Volledige wortelkanaalbehandeling € 104,00 € 198,73 € 350,00 

Steekproef
De NOS heeft een willekeurige, niet representatieve steekproef onder 127 tandartsen genomen. Daarbij is gekeken naar de prijzen van een periodieke controle, een gebitsreiniging, een éénvlaksvulling, een tweevlaksvulling, een kroon en een wortelkanaalbehandeling. Die behandelingen zijn gekoppeld aan een code.

De verschillen zijn enorm. De prijs van een periodieke controle varieert tussen de 19 en 30 euro (gemiddeld 21 euro). Die van een gebitsreiniging tussen de 12 en 50 euro (gemiddeld 23 euro). De kosten van een éénvlaksvulling lopen uiteen van 26 tot 85 euro (gemiddeld 48 euro), die van een tweevlaksvulling van 38 tot 130 euro (gemiddeld 67 euro).

Het is niet duidelijk waardoor die prijsverschillen ontstaan. Bij de ene tandarts kost een kroon 200 euro, bij de duurste ruim tweeëneenhalf keer zo veel (gemiddeld 284 euro). En een wortelkanaalbehandeling kan al voor 104 euro, maar er is ook een tandarts in onze steekproef die er 350 euro voor vraagt. En dat is ook flink meer dan de gemiddelde prijs van 198 euro.

Werkwijze
Een mogelijke verklaring voor de prijsverschillen zou de werkwijze van de tandartsen kunnen zijn. Zo zou bij het plaatsen van vullingen de ene tandarts altijd een verdoving gebruiken en de andere niet. De een gebruikt een onderlaag, de ander niet. De een gebruikt nog vullingen van amalgaam, de ander van witte composiet. Sommige tandartsen zetten een overkapping op een vulling, andere niet.

Een woordvoerder van zorgverzekeraar VGZ zegt dat de prijsverschillen zó te verklaren zouden kunnen zijn, maar dat het niet waarschijnlijk is dat de ene tandarts al die technieken inzet en de andere nooit. Wel is het mogelijk dat sommige tandartsen bij de bepaling van hun prijzen alle technieken die mogelijk ingezet worden meerekenen, terwijl andere dat niet of minder doen. 

Tarieven
Vrijwel alle zorgverzekeraars hebben voor alle tandheelkundige behandelingen een marktconform tarief vastgesteld. Dat bedrag vergoeden ze geheel of gedeeltelijk aan hun verzekerden, afhankelijk van het soort verzekering. Maar die tarieven blijven ver achter bij de gemiddelde prijzen van de behandelingen zoals die uit de steekproef blijken.

Naarmate de behandelingen duurder worden, blijven de tarieven waarop de verzekeraars hun vergoedingen baseren verder achter bij de gemiddelde behandelingsprijs uit onze steekproef.

Zorgverzekeraar VGZ, met ruim vier miljoen klanten de nummer twee van Nederland, had vorige week van ruim 200 tandartsen de tarieven binnen. Die prijzen bleken gemiddeld 10 procent hoger te liggen dan vorig jaar.