Friday, August 13, 2010

Bank of Scotland betrouwbaar?

Addertje onder gras bij Bank of Scotland?
De Bank of Scotland heeft een aanbieding: €30 cadeau op nieuwe spaarrekening. Zit hier een addertje onder het gras?

Er is inderdaad reden om eerst even goed na te denken voordat u een spaarrekening bij Bank of Scotland opent. Deze bank - overigens niet te verwarren met de Royal Bank of Scotland (RBS) - valt namelijk niet onder het Nederlandse depositogarantiestelsel, maar onder het minder gunstige Britse garantiestelsel. Dat Britse stelsel biedt spaarders een garantie van maximaal £50.000. Onder het Nederlandse stelsel is €100.000 gedekt.

Het bedrag dat u bij een onverhoopt faillissement krijgt uitgekeerd, hangt hiermee ook af van de wisselkoers tussen pond en euro. Nu is £50.000 iets meer dan €60.000 waard. Maar als de waarde van het pond daalt, wordt dat eurobedrag lager. Wél geldt uit hoofde van Europese afspraken dat de Britse garantie nooit lager dan €50.000 zal zijn.

Bank of Scotland heeft aan het openen van de spaarrekening ook enkele voorwaarden verbonden. Voordat u €30 cadeau krijgt, moet u eerst minimaal €1000 inleggen. Ook stelt de bank onder meer als voorwaarde dat u in het bezit dient te zijn van een Nederlands mobiel telefoonnummer en minimaal 18 jaar bent.

De rente die u op de spaarrekening van Bank of Scotland krijgt, is hoger dan de gemiddelde rente in de markt. Interessant, maar goed om nog eens na te gaan of u dit risico wel wilt lopen. Er zijn ook goede rentes te krijgen bij banken die onder het Nederlandse bankgarantie stelsel vallen.