Thursday, January 31, 2008

SEATTLE (ANP) - De online boekenverkoper Amazon heeft zijn winst in het vierde kwartaal ruim verdubbeld. De koers daalde echter nabeurs vanwege een tegenvallende verwachting voor het huidige jaar.
De winst steeg 112 procent naar 207 miljoen dollar, zo liet het concern woensdag weten. De omzet steeg met 42 procent tot 5,67 miljard dollar. Beide waren hoger dan analisten hadden verwacht. De jaarresultaten zagen er echter minder rooskleurig uit, vonden de analisten. Ze waren met name teleurgesteld over de dalende winstmarges in de loop van 2007.

De jaarwinst kwam wel 150 procent hoger uit op 476 miljoen dollar, maar in het vierde kwartaal was de winstmarge duidelijk lager dan een kwartaal eerder. Ook vergeleken met het vierde kwartaal een jaar eerder zijn de winstmarges afgenomen. De totale jaaromzet steeg 39 procent tot 14,85 miljard dollar.

Voor het huidige jaar verwacht Amazon een operationele winst van 785 miljoen dollar tot 985 miljoen dollar op omzet van 18,8 tot 19,8 miljard dollar. Analisten die door Bloomberg waren gepeild gingen uit van een operationele winst van 1,18 miljard dollar op een omzet van 18,2 miljard dollar.


De verwachting is dat Amazon moet investeren om de strijd met eBay aan te gaan. Ook zal de vorig jaar begonnen verkoop van muziekdownloads nog te kampen hebben met een verlies. Nabeurs daalde de koers van Amazon met 12 procent.