Tuesday, January 26, 2010

koningshuis op 1 na duurste van Europa: 6 euro per Nederlander

BRUSSEL -  Het Nederlands koningshuis is het op één na duurste van Europa. Dat heeft de Belgische politicoloog Herman Matthijs, hoogleraar aan de Vrije Universiteit van Brussel, becijferd.

Het Nederlandse koningshuis kost 39,6 miljoen euro per jaar, aldus Matthijs dinsdag in de Vlaamse krant De Morgen. Alleen de Britten zijn duurder uit: zij zijn 46,6 miljoen kwijt aan hun koninklijke familie. In Noorwegen bedragen de kosten ruim 28 miljoen, in België 13,7 miljoen, in Denemarken en Zweden een dikke 12 miljoen en in Spanje bijna 8,8 miljoen. Het goedkoopst zijn de Luxemburgers uit: hun groothertog en familie staat jaarlijks voor 8,7 miljoen euro op de begroting.

In de berekeningen van Matthijs zijn de uitgaven voor beveiliging, staatsbezoeken en onderhoud van paleizen buiten beschouwingen gebleven. Worden die ook meegerekend dan stijgen de kosten van het Nederlandse koningshuis tot boven de 100 miljoen euro per jaar. De Belgische hoogleraar sluit hiermee aan bij de methode die een ambtelijke werkgroep onder leiding van oud-minister van Financiën Gerrit Zalm in een vorig jaar verschenen rapport hanteerde.

Bos in Den Uyllezing: mens is teveel gericht op "meer meer meer, nu nu nu"

DEN HAAG - Het moderne kapitalisme werkt uiteindelijk ontwrichtend op de samenleving en ondermijnt de menselijke waardigheid. Dat stelde PvdA-leider en minister van Financiën Wouter Bos maandagavond in de Den Uyllezing in Amsterdam.

Bos analyseert in zijn lezing de gevolgen van globalisering, neoliberalisme en kapitalisme. Dat heeft volgens hem in het ''Westen niet geleid tot grootscheepse verpaupering en diepe armoede''.

Er is een hoog welvaartsniveau gerealiseerd en ''deze crisis overleven we ook wel weer'', aldus Bos.


''Maar er vindt wel een ondermijning van de menselijke waardigheid plaats door een voortdurende druk van commercialisering op de publieke sfeer, het stelselmatig appeleren aan de primaire behoeften van meer meer meer en nu nu nu'', zegt Bos.

Onverschillig

Die ontwikkelingen werken in zijn ogen ''uiteindelijk ontwrichtend op een samenleving omdat het mensen onverschillig maakt ten opzichte van elkaar en het steeds weer de balans tussen particuliere koopkracht en collectieve welvaart verstoort en daarmee de kracht van wat wij met en voor elkaar kunnen betekenen''.

Bos pleit daarom voor een ''opvoeding tot burgerschap en een aan het algemeen belang dienstbare elite''.

Bos uit in zijn lezing ook kritiek op de huidige Britse Labour-premier Gordon Brown, die leiding gaf aan de te ver doorgeschoten deregulering in The City, het financiële centrum van Londen.

Brown probeert nu met draconische maatregelen de uitwassen daarvan te bestrijden, ''maar heeft natuurlijk een kanjer van een geloofwaardigheidsprobleem''.

Naïef

De PvdA-leider pleit ervoor om publieke belangen voor de markt af te schermen. Dat is veiliger dan proberen de markt te temmen met een machtige toezichthouder. Dat model noemt Bos ''in toenemende mate naïef. Perfect toezicht is een illusie.''

Dat de Amerikaanse president Barack Obama nu streeft naar kleinere banken, krijgt de steun van Bos. Het is volgens hem een ''bot middel'', maar ''waarschijnlijk veel simpeler en effectiever dan het verscherpen van toezichtswetgeving''.

Wednesday, January 20, 2010

Winnaars van de Postcode Loterij zitten niet te wachten op een gratis BMW.

Bij de uitreiking van de 'straatprijs' krijgen sommige winnaars naast een geldprijs ook een nieuwe auto. Het merk was altijd BMW, nu is dat een Audi. Vier economen deden onderzoek naar hoe winnaars en verliezers (bijvoorbeeld de buren die beteuterd staan te kijken) zich gedragen. De economen zochten contact met de Postcodeloterij en enquêteerden 2000 deelnemers en ook hun buren zonder lot.

In het panel zaten 25 winnaars van een BMW. Slecht vier van hen behielden de auto. De rest verkocht de auto binnen zes maanden omdat ze liever geld hadden. Opmerkelijk is dat winnaars van geldprijzen wel vaak van het geld een nieuwe(re) auto kopen. Nog grappiger is dat buren van winnaars, die zelf niets wonnen, ook een auto gaan kopen.

Een prijs uitgekeerd in goederen is voor de winnaar zelden gelijk aan de financiële waarde ervan, is de conclusie van de economen.

Volgens René Bogaarts, hoofd communicatie van de Goede Doelen Loterijen, krijgt de Postcodeloterij meer respons op mailings met auto, dan op een mailing met geldprijzen. Dus als lokker werkt een auto wel