Thursday, June 26, 2008

corporate express

Corporate Express topman Ventress hoeft niet met zijn tanden te knarsen omdat interessante optieseries waardeloos aflopen. Zijn bonus biedt volop compensatie.



Uiteindelijk is alles goedgekomen met de overname van Corporate Express door het Amerikaanse Staples. De Amerikanen kregen de gewenste expansie, de aandeelhouders van Corporate Express zagen stapsgewijs het bod stijgen van 7,25 euro tot 9,25 euro en Corporate Express’ topman Peter Ventress gaat leiding geven aan alle activiteiten van Staples buiten de VS.

Bovendien krijgt Ventress een bonus van 600.000 euro van Staples. Dit als beloning voor zijn inspanningen om de overname te laten slagen. Dat laatste is opmerkelijk. Ventress heeft zich maanden fel verzet tegen inlijving door Staples. Hij weigerde elk contact, verwierp honend de steeds oplopende biedingen en toverde zelfs een uitonderhandeld bod op concurrent Lyreco uit de hoge hoed.

Waarom dan toch die bonus? We veronderstellen dat Ventress vooral geïnteresseerd was in het optimaliseren van zijn inkomsten uit opties. Daar is op zich natuurlijk niets mis mee. Hij krijgt die opties per slot van rekening om zijn eigen belang en dat van de aandeelhouder parallel te laten lopen.

Ventress had wel een probleem. Hij had twee grote optieseries die pas gingen opleveren bij koersen boven de 10,08 euro en boven de 14,25 euro. Het uiteindelijke bod van 9,25 euro leverde Ventress slechts 80.000 euro op via kleinere optieseries.
Koers

Hij wilde meer, en redeneerde dat de koers van het cyclische Corporate Express op een bodemniveau stond. Door mee te drijven op het herstel van de conjunctuur, zou de koers over een jaar of drie veel hoger moeten staan. Dat vooruitzicht zou een reden kunnen zijn geweest voor Ventress om te proberen het bedrijf zelfstandig te houden.

Staples heeft het probleem voor Ventress opgelost: 600.000 euro is het bedrag dat hij op zijn twee optieseries zou krijgen bij een koers van circa 21 euro. De nieuwe functie binnen Staples en de bonus waren genoeg om Ventress’ verzet tegen Staples te breken. Omkoping? In het bedrijfsleven spreken ze liever van sweetners, waar juridisch niets mis mee is.